Kaas is een geliefd voedingsproduct, maar ook een natuurproduct. Daarom is het belangrijk om het op de juiste manier te bewaren. Toch weten veel mensen niet hoe. Bewaar jij aangesneden kaas wel eens in plastic? Dit is niet de goede manier, omdat het geen zuurstof doorlaat en schimmelvorming versnelt. Maar hoe bewaar je kaas dan het beste? En met welke factoren moet je nog meer rekening houden?
Wij raden aan om de kaas in vetvrij kaaspapier te wikkelen. De binnenkant van dit papier bestaat uit vershoudfolie, waardoor het niet uitdroogt. Een kaasdoos of een Tupperware bak zijn ook manieren om het natuurproduct te bewaren, maar bij kaaspapier blijft de kaas het meest smeuïg en smaakvol wat ons betreft. Let er wel op dat je zowel het kaaspapier als de bak luchtdicht afsluit. Hiermee voorkom je uitdroging. Vooral blauwe kaas moet in een vochtige omgeving worden gehouden, hiervoor is ook het kaaspapier aangeraden. Heb je geen kaaspapier bij de hand? Dan kun je het ook wikkelen in zowel een laag bakpapier als een laag aluminiumfolie, om de kaas smeuÏg te houden.
Naast de juiste bewaarwijze voor een kaas, kun je ook op een andere manier je kazen lekker en vers houden. Dit geldt met name voor Goudse kazen, omdat je deze meestal niet in één keer opeet, maar elke dag een paar plakken afschaaft voor op de boterham. Zaak hierbij is om niet de kaas vanaf één kant af te schaven, maar juist vanaf de verschillende hoeken. Dit zorgt ervoor dat alle oppervlakten vers blijven en niet uitdrogen.
De beste bewaartemperatuur verschilt per kaassoort. Harde kaas kun je even bewaren buiten de koelkast. Hiervoor staat een temperatuur van 8 tot 15 graden. Eet je vaak zachte of blauwe kaas? Bewaar deze soorten dan juist in de koelkast. Het beste is een temperatuur van 5 tot 8 graden. Met name de vochtige groentela in de koelkast is een goede bewaarplek. Hier is de temperatuur het minst laag. Wil je kaas gaan eten? Het beste is om de kaas een half uur tot een uur voordat je hem gaat eten uit de koelkast te halen, zodat hij op kamertemperatuur komt.
Kaas is maar tijdelijk houdbaar, of je het nou in de koelkast bewaart of dat het op kamertemperatuur ligt. We zien dat de houdbaarheid van kaas enorm kan verschillen, afhankelijk van welke soort. Wij maken hier onderscheid tussen harde, halfharde en zachten kazen.
Voor harde kazen die ongesneden zijn of nog in de verpakking zitten, geldt over het algemeen een houdbaarheidsduur tot 4 maanden. Heb je hem al aangesneden of uit de verpakking gehaald? Dan staat er zo’n 6 weken voor. Wil je hem langer bewaren? Je kunt harde kazen tot 8 maanden invriezen. Zorg er dan voor dat hij op een stuk keukenrol ontdooit om het vocht op te nemen. Omdat invriezen ten koste gaat van de smaak, raden we dit af!
Halfharde kazen gaan al minder lang mee, namelijk 2 maanden als ze nog niet uit de verpakking of aangesneden zijn. Je kunt aangesneden kaas uiterlijk 3 weken bewaren. Opnieuw raden wij het af om halfharde kazen in te vriezen, omdat de smaak een stuk minder wordt. Wil je hem toch langer bewaren? In de vriezer varieert de houdbaarheidsduur van 2 tot 8 maanden.
Zachte kazen kun je het minst lang bewaren, namelijk 1 tot 2 weken in de verpakking. In deze kaassoorten zit namelijk het meeste vocht. De vriezer is voor deze kaassoort geen optie.
Check voor de zekerheid altijd even de uiterlijke houdbaarheidsdatum op het etiket, want de houdbaarheidsduur kan per kaassoort verschillen. Ben je benieuwd welke soorten kazen er allemaal zijn? Dat vind je op in onze catalogus. Op ons blog vind je ook goede tips over lekkere bijpassende bieren en wijnen.
Je hebt het vast wel eens meegemaakt: een vieze lucht in de koelkast. Kazen kunnen een vieze lucht geven, voornamelijk kaassoorten met een sterke geur. Erg vervelend als andere etenswaren in de koelkast ook een onprettige geur afgeven. Gelukkig kun je er wel wat aan doen. Bewaar de kaas in een bewaardoos of zakje. De geur zal zich dan niet verspreiden. Een andere manier is een bordje in de koelkast leggen met daarop een halve appel of een droog theezakje. Je zult zien dat je koelkast een stuk frisser ruikt!