In het kanton Appenzell wordt deze unieke kaas nog altijd volgens traditioneel recept bereid. Tijdens de rijping wordt de kaas ingewreven met een mysterieus kruidenmengsel, waarvan de samenstelling slechts bij enkele oudere kaasmakers bekend is.
Benieuwd welke kazen het best bij jou passen? Doe de smaaktest.
Herkomst | Zwitserland |
Melksoort | Koemelk |
Merk | Merkloos |
Biologische kaas | Nee |
Allergenen | Melk, lactose |
Eetbare korst | Nee |
Gemaakt van rauwe melk | Ja |
Vegetarische kaas | Nee |
Vetgehalte | 48+ |
Het voormalig kanton Appenzell in het Noordoosten van Zwitserland is een streek waar tradities hoog in het vaandel staan. In dit woeste berglandschap met toppen tot ver boven de 2000 meter schuiven ze dat niet onder stoelen of banken. Van klederdracht tot ambachten en democratische besluitvorming; alles gaat met een groot gevoel voor traditie en saamhorigheid over van generatie op generatie. Voor een buitenstaander kan het lijken alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Het gebied is niet al te groot en telt ongeveer 70.000 inwoners. Desalniettemin liggen er meer dan 1.000 boerderijen tussen de bergen die zich bijna uitsluitend bezighouden met het houden van melkvee. Hun unieke bergkaas duikt al op in geschriften uit het jaar 1282. En de Appenzellers kennende is de kaas maar weinig verandert. De Appenzeller geniet een ongekende populariteit in binnen- en buitenland door een uniek smaakprofiel: romig in de mond en tegelijk met een intense kruidigheid. Lekker vettig, zoals het een goede Zwitserse kaas betaamt. Appenzeller is er in verschillende leeftijden en wordt naar mate deze verder rijpt steeds pittiger. De leeftijd is te herkennen aan de kleur van het etiket: zilver (3 maanden), goud (4 maanden) en zwart (6 maanden). Van origine wordt Appenzeller veel gebruikt als smaakmaker in de fondue of als smeltkaas in lokale gerechten. Het is echter ook bij uitstek een verrassende aanvulling op ieder kaasplateau.
Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.