De Brie de Meaux is de oervader van alle briesoorten. Deze kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk en heeft een pittige, robuuste smaak vol karakter. Deze brie is op zijn best bij volledige rijping, als het zuivel smeerbaar zacht is.
Benieuwd welke kazen het best bij jou passen? Doe de smaaktest.
Herkomst | Frankrijk |
Melksoort | Koemelk |
Merk | Merkloos |
Biologische kaas | Nee |
Allergenen | Melk, lactose |
Eetbare korst | Ja |
Gemaakt van rauwe melk | Ja |
Vegetarische kaas | Nee |
Brie de Meaux, vernoemd naar het gelijknamige dorp op het Île-de-France, heeft een eeuwenoude historie,die mogelijk terug gaat tot de 7de eeuw. In de late Middeleeuwen werd de kaas gezien als de bindende factor tussen arm en rijk en verwierf bekendheid als symbool van nationale eenheid. Aan het eind van de 19de eeuw kwam de grote internationale doorbraak, en heden ten dage is Brie de Meaux een van de meest succesvolle kazen van Frankrijk. De smaak en kwaliteit van deze kaas zijn dan ook uniek. Na een relatief korte rijping van vier weken heeft deze zachte kaas uit rauwe melk een donzige korst waar, naar mate de kaas langer rijpt, wat rode of oranje plekjes op kunnen verschijnen. De smaak is vol doch delicaat en is rijk aan nootachtige nuances. De Fransen kennen geen twijfel: volgens hun is dit de onbetwiste Koning der Kazen!
Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.