Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Keurmerken

Sinds 1992 zijn er in Europa keurmerken ontwikkeld om streekproducten te beschermen tegen ondermaatse namaak. Voor elk beschermd product gelden strenge regels die worden gecontroleerd door een Europees erkende en onafhankelijke instantie. De EU behoudt hiermee de hoogstaande kwaliteit van deze producten. Daarnaast zijn de keurmerken herkenbaar voor de consument en is zij beter geïnformeerd over de oorsprong van het product. Vind hier alle keurmerken:

BOB, Beschermde Oorsprongs Benaming AOP, Appellation d'Origine Protégée

De Beschermde Oorsprongs Benaming (BOB) stelt de meeste eisen. Voor deze aanduiding moeten alle gedeeltes van de productie, verwerking en bereiding van de kaas plaatsvinden in een bepaald gebied volgens een Europese overheid erkende en gecontroleerde werkwijze. Daarnaast zijn de producten ook zonder het keurmerk beschermd. In Nederland zijn er meerdere kazen met het BOB-keurmerk die gemaakt worden in een bepaald gebied, met de melk van een lokaal dieren ras. Een voorbeeld is de Noord-Hollandse Gouda. Elk land kent zijn eigen vertaling van dit Europese logo, in Frankrijk betreft het de AOP Appellation d’Origine Protégée, in Italië spreekt men van Denominazione di Origine Protetta (DOP), en in Groot-Brittannië van Protected Designation of Origin (PDO).

BGA, Beschermde Geografische Aanduiding

De Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) geeft aan dat ten minste één gedeelte van de productie, verwerking of bereiding van de kaas plaatsvindt in een bepaald gebied. De eisen gaan dus minder ver dan bij het BOB-keurmerk. Voor de BGA moet er een verband bestaan tussen de eigenheid of bekendheid van het product en de geografische oorsprong. In Nederland is dat onder andere het geval voor kazen die volgens lokale methoden worden bereid in een bepaald gebied. Een voorbeeld is de Hollandse Geitenkaas.

BGA op/en Hollandse Geitenkaas
Een Hollandse Geitenkaas met BGA-keurmerk moet worden gemaakt van Nederlandse geitenmelk volgens Hollands recept en natuurlijk gerijpt in Nederland. Een geitenkaas zonder de toevoeging van Hollandse in de naam is niet beschermd als BGA. Dit mag wel in andere landen geproduceerd worden. De Nederlandse geitensector is trots dat met deze Europese erkenning de historie, het bijzondere karakter en de productiewijze van Hollandse Geitenkaas wettelijk is beschermd.
Een echte Hollandse Geitenkaas met BGA-keurmerk herken je aan dit logo.

Weidemelk

Het Nederlandse Weidemelk keurmerk geeft aan dat een zuivelproduct gemaakt is van weidemelk dat afkomstig is van boerderijen waar de koeien (van het voorjaar tot het najaar) ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen. Binnen de moderne melkveehouderij is dit namelijk niet meer vanzelfsprekend. Dit keurmerk garandeert dat de melk van koeien komt die de ruimte hebben gekregen voor hun natuurlijk graasgedrag in de wei. Stichting Weidegang controleert het proces en stelt het keurmerk beschikbaar als de melk voldoet aan de voorwaarden.

Nederlandse kaas van Weidemelk
Een Nederlandse kaas met het Weidemelk keurmerk is gemaakt van 100% weidemelk. Hierdoor stimuleert de aankoop van deze kaas de zichtbaarheid van koeien in het Nederlandse landschap. Een echte Nederlandse kaas met weidemelk herken je aan dit logo.

Noord-Hollandse Gouda BOB

Een Noord-Hollandse Gouda met BOB-keurmerk moet worden gemaakt van Noord-Hollandse melk volgens eeuwenoud recept en gerijpt in Noord-Holland. Het geheim van Noord-Hollandse Gouda ligt in de uitgestrekte polders van Noord-Holland. De iets zilte grond levert weidemelk op die van nature romiger is. De ideale basis voor een smeuïge kaas met een ongekend volle smaak. Al sinds de zestiende eeuw wordt deze kaas gemaakt van de hoogste kwaliteit volgens authentiek recept in het Noord-Hollandse Lutjewinkel, waarna het alle rust krijgt om te rijpen. Om de kwaliteit van Noord-Hollandse Gouda te benadrukken is het Rode Zegel ontwikkeld. In het Rode Zegel is het BOB-keurmerk verwerkt. Een echte Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel herken je aan dit logo.

GTS, Gegarandeerde Traditionele Specialiteit

De Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) geeft aan dat een product in samenstelling en/of bereidingswijze volgens een vaste methode wordt gemaakt zonder dat er een verband is met een geografische regio zoals bij de BOB en BGA. Dit keurmerk benadrukt dus alleen de traditionele samenstelling en/of bereiding. In Nederland is dat het geval voor de Boerenkaas.

GTS op/en Nederlandse Boerenkaas
Dit keurmerk garandeert dat de Boerenkaas volgens een ambachtelijke wijze wordt bereid met verse rauwe melk op de boerderij. De Boerenkaas mag van koeien, geiten, schapen en buffelkoeien-melk worden gemaakt, waardoor er vele variëteiten zijn. Een echte Boerenkaas met GTS-keurmerk herken je aan dit logo.

KB, Kwaliteitszorg Boerderijzuivelproducten

Het Kwaliteitszorg Boerderijzuivelproducten (KB) keurmerk geeft aan dat een Boerenkaas voldoet aan de hoogste eisen die worden gesteld door de Stichting Kwaliteitszorg Boerenkaas. Deze organisatie zorgt ervoor dat boerenkaas met dit keurmerk onder optimale en hygiënische omstandigheden met de grootst mogelijke zorg op de boerderij wordt bereid. Zowel de bereiding als de rijping moet hierbij aan strikte eisen voldoen:

• De melk is gegarandeerd uit Nederland afkomstig en wordt op kwaliteit gecontroleerd
• De melk wordt vers en onbehandeld verwerkt
• De kaasrijping vindt op een natuurlijke wijze plaats
• Zowel de bereiding als de rijping staan onder regelmatige deskundige controle

De bereiding en de rijping van Boerenkaas met dit keurmerk wordt namens de Stichting onafhankelijk beoordeeld. Alleen als er voldaan wordt aan de genoemde eisen mogen de kazen met recht het KB merk dragen.

Als je boerenkaas koopt met het KB keurmerk ben je er zeker van dat deze kaas ook echt op een Nederlandse boerderij is gemaakt. Daarnaast is de kaas met strikte eisen bereid en gerijpt zodat de hoogste kwaliteit kan worden gegarandeerd! Een echte Nederlandse Boerenkaas herken je aan dit logo.

Biologische keurmerken

Het Europees biologisch keurmerk geeft aan dat een product voldoet aan een wettelijk bepaald productieproces waarbij zoveel mogelijk rekening is gehouden met milieu en dierenwelzijn. Het keurmerk is bedoeld om het vertrouwen van de consument in de biologische sector te behouden en is daarom wettelijk beschermd. Zo worden mestoverschotten tegengegaan, worden er minder chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en krijgen dieren meer ruimte dan in de gangbare veeteelt en landbouw. Dit keurmerk staat verplicht op alle biologische producten die in de EU zijn geproduceerd. Naast het Europees biologisch keurmerk mogen er ook nationale logo’s worden gebruikt. In Nederland is daarvoor het EKO-keurmerk in het leven geroepen. Dit keurmerk staat naast het Europese logo.

Biologische Nederlandse kaas
Een biologische kaas die in Nederland is geproduceerd, moet voor minimaal 95% uit biologische ingrediënten bestaan en garandeert dat er bij het produceren van de kaas zoveel mogelijk rekening is gehouden met de Nederlandse landbouwgrond en dieren. Een echte biologische kaas herken je aan deze logo’s.

Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel