Voor de bouillon:
Stap 1
Doe de kip met bot en al in een pan. Voeg de ui, prei, wortel, bleekselderij en eventueel knoflook toe. Voeg 2 liter water toe en breng het op een hoog vuur aan de kook. Verwijder het schuim uit de pan met een schuimspaan. Voeg ook de kruiden en de peperkorrels toe.
Stap 2
Zet het vuur laat en laat de bouillon minstens 2 uur met de deksel op de pan zachtjes trekken.
Stap 3
Giet de bouillon boven een andere pan door een zeef. Verwijder dan de botten, de groenten en de kruiden. Laat de bouillon afkoelen en verwijder het vet aan de oppervlakte.
Voor de risotto:
Stap 1
Snipper de ui en snij de bleekselderij en knoflook fijn. Breng de bouillon aan de kook. Verdeel de broccoli in roosjes en kook deze in circa 5 minuten gaar in de bouillon. Schep ze dan uit en snij 3/4 deel fijn.
Stap 2
Fruit de uien en bleekselderij zacht met wat boter in een braad- of hapjespan, in circa 5 min. Voeg de risottorijst toe en bak het in 2 minuten glazig. Voeg de wijn toe, roer dit goed en laat het verdampen. Voeg nu per 2 soeplepels de bouillon toe. Roer het vocht tot het opgenomen is en voeg weer nieuwe bouillon toe. Laat het vocht zachtjes pruttelen en blijf constant roeren. Voeg steeds wat bouillon toe en laat het opnemen door de rijst. De rijst is in circa 20 minuten gaar.
Stap 3
Roer de gesneden broccoli samen met de helft van de Noord Hollandse Gouda kaas erdoorheen. Roer tot de kaas gesmolten is. Breng het geheel vervolgens op smaak met wat citroensap, peper en zout. Verwarm de overige broccoli en bak de tomaatjes een paar minuten in wat boter tot ze iets zacht worden.
Stap 4
Serveer de risotto met de overige broccoli, gebakken tomaatjes en geraspte Noord Hollandse Gouda kaas.
Eet smakelijk!
Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.