Witlof uit de oven is altijd heerlijk! Heb jij al eens een witlofsjalottenschotel met bechamelsaus van Appenzeller® geprobeerd? Dit recept is een heerlijke variatie op de traditionele witlof met ham en kaas. Je hebt er alleen een ovenschaal en middelgrote koekenpan met deksel voor nodig!
Verwarm de oven voor op 200 °C (bij voorkeur op de grillstand).
Snijd het uiteinde van de witlof eraf en halveer de stronkjes in de lengte. Halveer ook de sjalotten in de lengte.
Smelt 20 gram van de roomboter in een middelgrote pan met dikke bodem op laag tot middelhoog vuur. Doe vervolgens de witlof, sjalotten, wijn en een scheutje water erbij. Breng naar wens op smaak met peper en zout. Plaats de deksel op de pan en smoor de witlof in ongeveer 20 minuten op heel laag vuur. Keer tussendoor af en toe de witlof en sjalotten om.
Smelt ondertussen voor de bechamelsaus de rest van de roomboter in een steelpan. Voeg al roerend de bloem toe en blijf roeren tot het mengsel in ongeveer 3 minuten gaar is. Voeg dan de laurier, 3 takjes tijm en geraspte knoflook toe. Schenk al roerend beetje bij beetje de melk erbij en blijf goed roeren totdat de bechamelsaus mooi dik, glanzend en gebonden is. Verwijder daarna de kruiden. Proef en breng op smaak met de geraspte nootmuskaat en eventueel extra zout.
Verdeel de witlof en sjalotten over een ovenschaal en schenk de bechamelsaus erover. Leg tot slot de plakken Appenzeller® en de overige 2 takjes tijm erop. Leg de schaal in de oven en gril de witlofsjalottenschotel in 6 tot 8 minuten goudbruin.
Eet smakelijk!
Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.