Kaas is niet meer weg te denken uit onze Nederlandse cultuur. Dat is niet zo gek, want Nederland is een beroemd kaasland. Over de hele wereld worden onze kazen gegeten, maar zelf kunnen we er ook wat van. We eten hiervan namelijk gemiddeld 20 kilo(!) per persoon per jaar. Maar hoe kun je kaas het best eten? En hoe ga je om met schimmel? Dan is het beter om eerst te weten hoe kaas wordt gemaakt, voordat wij jou dit uitleggen.
Eén van de eerste stappen is het toevoegen van zuursel en stremsel in de melk. Dit zorgt voor de smaak, een langere houdbaarheid en een verdikking van de melk. Er blijft een dikke massa over na het roeren, dit wordt wrongel genoemd. Wrongel wordt door een pers gemaakt tot ronde kaas. Hierna wordt er nog zout aan toegevoegd door de ronde kaas in een pekelbad te dompelen, wat onder andere zorgt voor de korstvorming.
Daarna wordt de kaas gerijpt. Dit wordt in de kaasmakerij gedaan bij een constante temperatuur en luchtvochtigheid. Om het vocht goed in te laten trekken, moet de kaas regelmatig gekeerd worden. Het zout en de vochtigheid van de kaas zorgen voor de stevige vorm, een langere houdbaarheid en de smaak. Maar de ingrediënten van de kaas, zoals bepaalde kruiden, kunnen de smaak ook beïnvloeden.
Wil je meer weten over de manier waarop deze Nederlandse lekkernij wordt gemaakt? Kijk dan eens op ons blog. Niet alle kazen worden zo gerijpt overigens, grotgerijpte kazen en Boerenkazen hebben andere omstandigheden. Lees hier ook meer over Boerenkaas.
Eet je zelf vaak kaas, of vind je het leuk een kaasplank te maken bij een borrel of verjaardag? Dan kun je het beste de kaas een half uur tot een uur voordat je hem gaat eten uit de koelkast halen. Kaas kun je namelijk het beste eten bij een kamertemperatuur tussen de 18 en 23 graden, dan is de smaak het lekkerst. Kaas invriezen is niet aan te raden.
Het is belangrijk om kaas op de juiste temperatuur te eten, maar het kan in combinatie met andere ingrediënten ook heel lekker zijn. Wil je kaas gaan eten, maar ben je inspiratieloos voor een lekker recept bij de lunch, borrel of het diner? Kijk dan eens naar onze recepten. Wil je weten hoe je een echte Hollandse kaasfondue maakt? Dat vind je op deze pagina.
Het is je vast wel eens overkomen: je kijkt in de koelkast en ziet dat er schimmel op de kaas zit. Vervelend, want je had er nog veel van kunnen eten. Toch is dit geen probleem, want veel kazen kun je nog steeds eten. Door de structuur van (half-)harde kaassoorten zit de schimmel alleen plaatselijk. Je kunt eenvoudig schimmel op kaas wegsnijden (bij bijvoorbeeld een Munster of Noord-Hollandse Gouda). Dit geldt niet voor verse kazen, deze moet je direct weggooien (zoals een kruidenkaas of feta). Als je de schimmel eraf hebt gesneden, moet de harde kaas wel weer in een nieuw papier bewaard worden. Dit voorkomt schimmel, vieze lucht in de koelkast en de verspreiding van bacteriën.
Natuurlijk zijn er ook kazen waarin niet schadelijke schimmels zijn verwerkt. Denk aan brie, camembert, blauwschimmelkaas en gorgonzola. Deze schimmelkazen kun je gewoon eten.