Kaas met de heerlijke smaak en pit van komijn? Komijnekaas! Wat is komijnekaas? Wat zit erin? En hoe wordt deze oer-Hollandse kaas gemaakt? Ontdek hier alles over deze kaassoort.
Komijnekaas is een kaas met komijnzaad erin. De komijnzaad maakt de kaas noot- en kruidachtig van smaak. Het is een typische Hollandse kaas, die zijn oorsprong vindt in de oude handelsstad Leiden.
Komijn is een kruid wat gemaakt wordt van een plant met de naam cuminum cyminum. Deze plant is familie van de peterselieplant. Komijn is één van de populairste kruiden in de wereld. In komijnekaas zijn de komijnzaden bruin, maar er bestaan verschillende kleuren komijn. Zo is er ook zwarte, groene en witte komijn. Komijnzaad zit in veel producten waar je het niet van zou verwachten, zoals soepen en sauzen. Een echte smaakmaker dus!
In de VOC-tijd voerden veel Nederlanders met hun moderne schepen ruilhandel overzees. Deze schepen lagen altijd vol met kaas. Kaas was handig om mee te nemen in deze tijd omdat het compact en vullend was. Deze schepen legden vaak aan in Leiden, één van de belangrijkste handelssteden van die tijd. Komijnekaas werd pas beschikbaar toen deze schepen terugkwamen van hun verre reizen met komijn. Daarna duurde het namelijk niet lang totdat iemand besloot om komijn te mengen met Hollandse kaas. Bekende Leidse komijnekazen die hieruit voortkomen zijn PanPan en Leidse Kanter.
Komijnekaas wordt van verse melk gemaakt. De melk wordt niet verhit, maar gepasteuriseerd. Vervolgens gaat er een melkzuurbacterie bij, die zorgt dat de wrongel gescheiden wordt van het vocht. Deze wrongel wordt vervolgens gemengd met het komijnzaad. Daarna worden de kazen opgeslagen om te rijpen. Hoelang komijnekaas moet rijpen, verschilt van 4 weken tot 3 jaar. Zo maakt men komijnekaas!
In 100 gram komijnekaas zitten ongeveer 360 calorieën. Ook bevat 100 gram komijnekaas 23 gram eiwit en 30 gram vet, waarvan 20 gram verzadigd. Het hoge zoutgehalte en verzadigde vet maken komijnekaas niet per se gezond. Toch zijn er ook gezondere en light varianten van komijnekaas, zoals de 20+ kaas van PanPan.
Komijnekaas is één van de bekendste soorten kazen van ons land. De smaak van komijnekaas kan sterk verschillen van soort tot soort. Iedere soort komijnekaas biedt dan ook zijn eigen karakteristieke smaak door de toevoeging van komijn. Deze geven de kaas een pittige en licht zoete smaaksensatie.
Verschillende soorten komijnekaas zijn:
Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.