Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Belgische kazen: een veelzijdig kaaslandschap

Belgische kazen: een veelzijdig kaaslandschap

Timme Helmes
10684x gelezen

België is van origine geen kaasland. Toch zijn ze wel degelijk een kaascultuur aan het ontwikkelen door de invloeden uit Nederland en Frankrijk. Het land heeft natuurlijk twee verschillende regio’s: het Nederlandse (Vlaanderen) en het Franse (Wallonië) deel. Hier is een groot verschil in eetcultuur en dus ook in kazen. Zo gebruiken ze in Vlaanderen meer Nederlandse kazen (of soortgelijke kazen) voor op brood, en in Wallonië meer Frans georiënteerde kazen voor bij de wijn. We vertellen je hier meer over Belgische kazen.

De geschiedenis van Belgische kaas

In de Middeleeuwen was kaas in Nederland al een veelgebruikt handelswaar. De productie concentreerde zich voornamelijk in Noord- en Zuid-Holland. In de zuidelijke Nederlanden was er echter veel landbouw en werden koeien daarom enkel gebruikt als lastdieren. Dit duurde tot aan het einde van de 19e eeuw. Na de landbouwcrisis was er pas echte erkenning voor de koe als ‘de loeiende (kaas)goudmijn’.

In België werd toentertijd veel boter en room gemaakt in plaats van kaas, omdat die producten niet hoefden te rijpen. Ook was de concurrentie zwaar door de Nederlandse kaas die erg populair was. Toch was deze ontwikkeling het begin van een revolutie, die de ware aard van de Bourgondiërs bloot zou leggen.

Vanaf de jaren ‘60 maakten Belgische kazen eindelijk een inhaalslag en zijn er een hoop soorten ontstaan. Van milde toegankelijke kazen zoals Passendale en Brugge Blomme tot aan bijzondere specialiteiten met een meer uitgesproken smaak. De diverse abdijkazen doen nog steeds denken aan kazen zoals ze in de Middeleeuwen gemaakt werden.

Kortom: het kaaslandschap van de Belgen is in korte tijd enorm gegroeid. Hetgeen wat Belgische kazen zo bijzonder maakt, is de veelzijdigheid van de kazen. Dit komt grotendeels door de invloed van andere kaasculturen. 

Belgische Herve en abdijkaas

Er zijn in totaal zo’n 300 soorten Belgische kazen. De bekendste Belgische kazen zijn Herve en abdijkaas

  • Herve AOP is een beschermde kaas. Zijn geboortestreek is het Land van Herve. Door het klimaat en de bijzondere natuurlijke eigenschappen van de graslanden in Herve komt de kaas aan zijn unieke smaak. In andere streken waar ze deze kazen probeerden te produceren faalden ze. Dat komt door de bacterie brévibacterium linens, die typerend voor de Herve is. 

Lees meer over Herve

  • Abdijkaas is eeuwen geleden al ontstaan in abdijen. Een abdij is een verzameling van gebouwen die gebruikt worden als klooster. Kloosters zijn vaak zelfvoorzienend, waardoor ze een eigen kaashoeve hadden. Door de toewijding van de kloosterbewoners maakten ze heerlijke kazen. Vandaag de dag is er echter nog maar een klein handje abdijen die kaas maken. Het komt regelmatig voor dat kazen er niet meer worden gemaakt, maar wél in een abdij worden gerijpt. Zo mogen de kaasmakerijen het alsnog abdijkaas noemen. 

Lees meer over abdijkaas

Belgen drinken graag een biertje bij hun kaas. Abdijkazen zoals Petrus en Père Joseph laten zich graag combineren met een passend speciaalbiertje. Dat is pas echt bourgondisch genieten. Wij raden je natuurlijk aan om ook alle 298 andere soorten Belgische kazen ook met een bijpassend biertje te proberen!

Welke andere Belgische kaassoorten zijn er?

Naast de Herve en abdijkaas zijn er nog veel meer Belgische kaassoorten. Hier bespreken we 4 andere heerlijke soorten Belgische kazen:

  • Bierkaas: Belgen zijn uitstekende bierbrouwers, vandaar dat het geen verrassing is dat ze dit ook door de kaas mengen. We noemen dit bierkaas. Voorbeelden van bierkazen zijn:
  • Bourgondische borrelkaas: In België houden ze erg van borrelen met kaas. Dat noemen we Bourgondische borrelkazen. Voorbeelden hiervan zijn:
  • Brie: Door de Franse invloeden is er ook Belgische brie ontstaan. Voorbeelden van Belgische brie zijn:
      • Brie L’Exquise
      • Damse brie
  • Blauwe kaas: Belgische blauwe kaas is ook een aanrader. Maar je moet er wel van houden! Deze blauwe kazen geven een romige zachte smaak met een ziltig randje. Bekende Belgische blauwe kazen zijn:

Voor welke Belgische kaas ga jij?

Verder lezen

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel