Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Vetgehalte in kaas

Vetgehalte in kaas

Timme Helmes
311x gelezen

Het vetgehalte van kaas is afhankelijk van twee belangrijke factoren: het vochtpercentage en het vetgehalte in de droge stof. Onder droge stof verstaan we wat van de kaas overblijft als het vochtpercentage 0% zou zijn. Dit zijn eiwitten, mineralen en vetten. Omdat het vochtgehalte fluctueert (lees: afneemt) bij rijping wordt het vetgehalte doorgaans aangegeven als relatief.

Buitenlandse kaas

Met name buitenlandse kaas heeft de reputatie erg vet te zijn. Percentages als 50, 60 en 70+ zijn eerder regel dan uitzondering als we denken aan bijvoorbeeld Franse kaas. De absolute vetgehaltes liggen echter veel lager. Een roombrie bijvoorbeeld van 60+ heeft een vochtgehalte van gemiddeld 50%. Het vetgehalte van zo’n kaas is dus 30%, vergelijkbaar met een jong belegen Goudse 48+. Door deze ingewikkelde aanduidingen komt het voor dat zelfs een 70+ kaasje als Boursin minder vet kan zijn dan een jonge Hollandse kaas.

Bij consumenten leeft vaak het idee dat zachte en jonge kazen vetter zijn dan gerijpte en stevigere soortgenoten. Feitelijk is het dus precies andersom. En omdat veel buitenlandse soorten zoals Parmesan en Tomme de Savoie door hun productiewijze minder vet zijn en er ook afgeroomde kazen op de markt komen (Père Joseph Light, Rustique Light) kunnen we gerust zeggen: buitenlandse kaas is absoluut niet vet.

Lees meer  over deze kazen

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel