Ben jij bekend met geitenkaas? Het is er in vele soorten en maten. Bij de Brabantse kaasmaker DeJong Cheese maken ze een bijzondere soort: de Alphenaer. Op zoek naar inspiratie voor hapjes of diner? Bekijk onze recepten met Alphenaer geitenkaas!
Ga snel naar:
Heel vroeger moesten mensen een manier vinden waarop de melk van koeien en geiten langer houdbaar was, zodat ze ook in de tijden van schaarste genoeg te eten hadden. De koelkast bestond nog niet, dus begon men te experimenteren met behulp van dierlijk stremsel. Met de juiste verzorging ontstond een voedzaam product dat lang bewaard kon worden. En zo is kaas geboren!
Van origine komen geitenkazen vooral uit landen waar de geit als melkvee gehouden werd, zoals in Afrika, het Midden-Oosten en de mediterrane gebieden. Zo ook uit Frankrijk en Spanje, onder invloed van de Moren. In Nederland hebben we lang vastgehouden aan de oude, vertrouwde koemelkkaas maar ook hier is geitenkaas de laatste jaren in opmars. De geiten die de melk leveren voor Hollandse soorten zijn dan ook niet inheems, maar komen vaak uit andere Europese landen.
Geitenkaas is vaak een goed alternatief voor mensen met een koemelkallergie en, hoewel vaak iets vetter dan koemelkse kaas, licht verteerbaar. Dat in combinatie met geperfectioneerde recepturen heeft ervoor gezorgd dat Nederlanders geitenkaas-eters zijn geworden.
Er bestaan diverse soorten geitenkaas. Erg populair zijn de verse soorten die het onder meer goed doen in salades omdat ze makkelijk te verkruimelen zijn en een aangenaam frisse smaak hebben. Verse geitenkaas heeft nauwelijks rijping ondergaan en is vrijwel direct na bereiding voor consumptie geschikt.
Wanneer de geitenmelk er is, begint het verhitten van de melk tot 72 graden Celsius. Dat wordt gedaan om de schadelijke bacteriën te doden en de houdbaarheid langer te maken. Wist jij dat voor het maken van één kilo zachte geitenkaas wel 6,5 liter melk nodig is?
Vervolgens wordt er stremsel en zuursel aan de melk toegevoegd. Dit moet dan even staan en daarna met een groot raam gesneden en geroerd worden. Hierdoor krijg je een brei van wrongel en wei. De wrongel is het begin van de kaas. De wei is de waterachtige stof die wordt afgetapt.
Bij de verse kazen lekt, na het proces van stremmen en zuren, de wei uit door middel van traditionele filterdoeken in plaats van machinaal. Aan de wrongel kunnen dan ingrediënten worden toegevoegd om een bepaalde smaak te krijgen.
Verse geitenkaas is niet geperst of gerijpt en kan meteen na productie gegeten worden. Smullen maar!
Heb jij ook altijd zo’n moeite met rechte plakken geitenkaas snijden? Dit komt doordat de meeste geitenkaas vrij zacht is. Geitenkaas plakt snel aan je mes en brokkelt daarna af, en dat staat niet mooi op een kaasplank. Daarom hier de ultieme tip: gebruik een snijdraad om dit type geitenkaas te snijden! Heb je die niet? Gebruik dan een sterk, schoon en dun draadje. Houd het draadje goed vast en duw het van boven naar beneden door de kaas. Zo ontstaat er een strak plakje.
Geitenkaas is iets zachter van smaak, waardoor het erg goed bij frisse salades, vlees, vis en bepaalde groenten past. Ook smaakt de kaas vaak nootachtig en zoet.
Er zijn soorten die meer op Goudse kaas lijken of op Franse kaas, bijvoorbeeld met een witte korst. Natuurlijk smaken deze allemaal heel verschillend, maar over het algemeen kunnen we stellen dat geitenkaas een zuivere, toegankelijke smaak heeft. De oudere soorten hebben bijvoorbeeld een minder pikant karakter dan oude koemelkkazen.
Bekijk hier al onze recepten met geitenkaas
Geitenmelk bevat geen ß-caroteen (dit is oranje kleurstof zoals in wortels) en is daardoor witter dan koemelk. Deze kleurstof zit niet in geitenmelk doordat geiten alle caroteen uit het voer (onder andere gras) in hun spijsverteringskanaal omzetten in vitamine A.
Alphenaer is een merk van DeJong Cheese uit het Brabantse Alphen. Het merk staat garant voor hoogwaardige kazen met een lokaal karakter. Dit begint al bij de selectie van de beste melk. In de prachtige, landelijke omgeving wordt bij verschillende boeren de geitenmelk voor de kazen verzamelt. De geiten bij deze boeren worden evenwichtig gevoerd met goed ruwvoer. Dat zorgt voor een hoge kwaliteit melk en dat is natuurlijk de basis voor een goede kaas!
De melk die wordt verwerkt tot Brie (de trots van Alphenaer) is in de kaasmakerij gestremd en op traditionele wijze gesneden, geroerd en verder verwerkt. Dit maakt dat de kaas een echt natuurproduct met een natuurlijke smaak blijft.
De ambachtelijke techniek en precieze timing zijn het geheim van de uiteindelijke smaak van Alphenaer producten. Pas als de kaasmeesters van DeJong Cheese akkoord geven gaat het
Alphenaer-label er op. Dit om de kwaliteit en heerlijke smaak te waarborgen.
Benieuwd? Proef deze echte Nederlandse geitenkaas hier!
De kracht van DeJong Cheese ligt bij het op de markt brengen van unieke en innovatieve kazen. Zij vinden dat lekkere kaas niet alleen wordt bepaald door een goede smaak. De hoge kwaliteit wordt namelijk bepaald door goede voedselveiligheid.
Om dit te waarborgen stelt DeJong Cheese extreem hoge eisen aan hun kaas. Het kwaliteitssysteem of ‘kwaligeit’ is daarom gecertificeerd door diverse instanties. De melk wordt alleen gekocht van boeren uit de omgeving; dit is milieubewuster en beter voor de regio. Zo krijg je altijd de best mogelijke geitenkaas van DeJong Cheese!
Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.