België: het land van frieten, wafels, chocola, speciaalbieren en… heerlijke kazen! Ja, dat lees je goed! Weinigen zijn bekend met de Belgische kaascultuur en dat is niet terecht. Bij onze Zuiderburen worden namelijk een paar van de lekkerste kazen gemaakt. Geloof je ons niet? Na het lezen van deze 4 redenen voor Belgische kaas ben jij ook overtuigd!
#1 Belgische abdijkaas: zacht met een rode korst
De #1 reden om je eens te wagen aan Belgische kazen is de abdijkaas. Waarom? Zoals het met wel meer dingen in België gaat; er wordt nét wat meer tijd genomen om te genieten, dan dat wij dat hier doen. Dit zie (en proef!) je ook terug bij de abdijkazen. Deze worden altijd op ambachtelijke wijze door monniken in abdijen gemaakt.
Deze monniken leven volgens het motto ‘Ora et Labora’, vrij vertaald: bid en werk. Dat betekent dat ze zelfvoorzienend zijn in hun leefwijze en in hun kazen. Het leven staat bij deze monniken in het teken van god en het maken van de allerlekkerste abdijkazen (en natuurlijk ook bieren).
Abdijkazen zijn zacht met een korst waarop voornamelijk de roodbacterie (Brevi-bacterie) voorkomt. Dit komt doordat de kaas regelmatig wordt gewassen met zout water, waardoor de korst een rode kleur krijgt.
Benieuwd hoe zo’n abdijkaasje smaakt? Probeer deze eens:
#2 Belgische bierkaas: vol, zoet en bitter
Bierkaas? De combinatie van bier en kaas is heerlijk, maar bierkaas? In België vermengen ze hun lekkerste speciaalbieren in hun kaasmaakproces. Ook dit gebeurt soms in abdijen en dat smaakt bijzonder goed!
Bierkaas wordt gemaakt door de wrongel (hetgeen dat overblijft bij de eerste stap in het kaasmaakproces) te mengen met (speciaal)bier. De rest van het proces blijft hetzelfde, maar de kaas krijgt hierdoor de smaak van het bier dat je er mee mengt.
Vaak wordt er donker bier gebruikt om bierkaas te maken. Normaal gesproken zijn Belgische bierkazen romig, vol van smaak en een beetje zoetig. Daarbij heeft het een bittere nasmaak van het bier.
Benieuwd naar zo’n bierkaasje? Probeer eens:
#3 Belgische goesting: dineer met heerlijke kaasrecepten
Belgen zijn echte levensgenieters en dat zie je terug in hoe ze hun kazen eten. Alhoewel Frankrijk, Italië en Nederland bekend staan om hun kazen, weten ze in België net zo goed hoe je van een goed kaasje moet genieten!
Elke streek heeft zijn eigen kazen en specialiteiten: hard, zacht, jong, oud, geit, koe… ze zijn van alle markten thuis in België. Wat ze daarmee doen? Naast borrelen met een speciaalbiertje erbij, gebruiken ze het voor de meest heerlijke gerechten.
In de soep, voor bij een pastagratin of wat dacht je van een combinatie met varkensbuik? We hebben een paar recepten voor je op een rij gezet waarbij de heerlijke Belgische kazen het beste tot hun recht komen:
#4 Belgische Apéro: borrelen als een bourgondiër
Dat ze in België van een borrel houden, is niks nieuws. En dat dat een hoog bourgondisch-gehalte heeft, is ook niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de helft van het land Frans spreekt.
In Wallonië (en Frankrijk) spreken ze in plaats van borrelen ook wel over Apéro, afgeleid van het woord aperitief. Wat het is? Een avondritueel dat drank, vrienden én eten combineert. Het moment valt meestal tussen werk en het avondeten thuis in.
Ouderwets genieten dus! Maar wat voor Belgische kazen horen daar precies bij? We geven je 4 voorzetjes:
Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.