België is van origine geen kaasland. Toch zijn ze wel degelijk een kaascultuur aan het ontwikkelen door de invloeden uit Nederland en Frankrijk. Het land heeft natuurlijk twee verschillende regio’s: het Nederlandse (Vlaanderen) en het Franse (Wallonië) deel. Hier is een groot verschil in eetcultuur en dus ook in kazen. Zo gebruiken ze in Vlaanderen meer Nederlandse kazen (of soortgelijke kazen) voor op brood, en in Wallonië meer Frans georiënteerde kazen voor bij de wijn. We vertellen je hier meer over Belgische kazen.
In de Middeleeuwen was kaas in Nederland al een veelgebruikt handelswaar. De productie concentreerde zich voornamelijk in Noord- en Zuid-Holland. In de zuidelijke Nederlanden was er echter veel landbouw en werden koeien daarom enkel gebruikt als lastdieren. Dit duurde tot aan het einde van de 19e eeuw. Na de landbouwcrisis was er pas echte erkenning voor de koe als ‘de loeiende (kaas)goudmijn’.
In België werd toentertijd veel boter en room gemaakt in plaats van kaas, omdat die producten niet hoefden te rijpen. Ook was de concurrentie zwaar door de Nederlandse kaas die erg populair was. Toch was deze ontwikkeling het begin van een revolutie, die de ware aard van de Bourgondiërs bloot zou leggen.
Vanaf de jaren ‘60 maakten Belgische kazen eindelijk een inhaalslag en zijn er een hoop soorten ontstaan. Van milde toegankelijke kazen zoals Passendale en Brugge Blomme tot aan bijzondere specialiteiten met een meer uitgesproken smaak. De diverse abdijkazen doen nog steeds denken aan kazen zoals ze in de Middeleeuwen gemaakt werden.
Kortom: het kaaslandschap van de Belgen is in korte tijd enorm gegroeid. Hetgeen wat Belgische kazen zo bijzonder maakt, is de veelzijdigheid van de kazen. Dit komt grotendeels door de invloed van andere kaasculturen.
Er zijn in totaal zo’n 300 soorten Belgische kazen. De bekendste Belgische kazen zijn Herve en abdijkaas.
Belgen drinken graag een biertje bij hun kaas. Abdijkazen zoals Petrus en Père Joseph laten zich graag combineren met een passend speciaalbiertje. Dat is pas echt bourgondisch genieten. Wij raden je natuurlijk aan om ook alle 298 andere soorten Belgische kazen ook met een bijpassend biertje te proberen!
Naast de Herve en abdijkaas zijn er nog veel meer Belgische kaassoorten. Hier bespreken we 4 andere heerlijke soorten Belgische kazen:
Voor welke Belgische kaas ga jij?
Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.