Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Geit versus koe

Geit versus koe

Timme Helmes
2362x gelezen

Van oudsher wordt er in Nederland veel koemelkse kaas gegeten. De afzet van geitenkaas gaat de laatste jaren echter met sprongen vooruit in ons kikkerland. De consument raakt meer en meer vertrouwd met een product waar onze bevolking, in tegenstelling tot vele andere regio’s zoals midden- en zuid-Europa en Azië,  pas recent echt kennis mee heeft gemaakt. Geitenkaas is niet langer uitheems.

De introductie van geitenkaas heeft wat voeten gehad in Nederland. Lange tijd waren consumenten huiverig voor de witte kaas die gemaakt werd uit de melk van dit vieze dier. Vooral door betere voeding en geavanceerdere productiemethoden smaakt geitenkaas tegenwoordig een stuk minder ‘bokkig’. De meeste kazen uit deze groep kunnen bestempeld worden als zuiver en nootachtig. Daarnaast is geitenmelk een goede bron van voedingsstoffen voor de mens. Beter dan koemelk. Ga maar na dat een kalf een stuk sneller en groter groeit in vergelijking tot een geit.

Het is een misverstand dat geitenkaas minder (verzadigd) vet of cholesterol zou bevatten dan koemelkse varianten. Wel kunnen we stellen dat geitenkaas drie keer sneller verteerbaar is voor mensen. De gestremde melk heeft een compactere structuur en is hierdoor geschikter voor ons lichaam. Bovendien zetten geiten (net als mensen overigens) caroteen uit hun voeding om in vitamine A. Omdat koeien hier niet toe in staat zijn, heeft koemelkse kaas een gelige kleur en een aanzienlijk lager vitamine A-gehalte.

Geitenkaas is dus een welkome verrijking in elk kaasassortiment. Gezondheid speelt een steeds belangrijkere rol bij voeding en bovendien raken consumenten vertrouwd met de voortreffelijke kwaliteit van de moderne Hollandse geitenkazen.

Populaire artikelen
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel