De Italianen geloven dat melk van vermoeide koeien, die zich continu bewegen tussen bergen en dalen, van nature rijker aan vetten zijn. De kaas die ze van deze melk maken noemt men ‘stracchino’, wat ongeveer zoveel betekend als ‘vermoeid’. Bekende voorbeelden zijn Crescenza, Taleggio en Gorgonzola. Onomstootbaar feit is dat al deze kazen een zachte structuur hebben met een fijn, romig mondgevoel dat typerend is voor de kazen uit deze streek.
De oudst bekende blauwaderkaas van Italië is de Strachítünt. In deze rauwmelkse stracchino kaas ontstond een natuurlijke blauwader door de rijping in extreem vochtige ruimtes. Dit werd bevorderd door het doorprikken van de kaas met houten stokken. De bedoeling hierachter was het af laten vloeien van vocht, maar een bijkomend effect was de verspreiding van de blauwe aderen. De Strachítünt is ontstaan in het dal van Taleggio, en is ongetwijfeld de inspiratiebron geweest voor de Stracchino verde, die later werd omgedoopt tot Gorgonzola, naar de voornaamste plaats van verhandeling.
Strachítünt is bijna volledig verdwenen en bestaat nog bij de gratie van 1 enkele kaasmaker. Gorgonzola echter heeft zich ontpopt tot een van ’s werelds meest befaamde kazen en is inmiddels beloond met een AOP/BOB. In tegenstelling tot de illustere voorganger wordt Gorgonzola altijd gemaakt uit gepasteuriseerde melk. Kenmerkend is de grote G die in de korst wordt gestanst. Een ander groot verschil is dat de blauwadercultuur aan de wrongel wordt toegevoegd in plaats van vorming uit de omstandigheden.
De Gorgonzola´s van de familie Arrigoni zijn van een ongeëvenaarde smaak en kwaliteit. De varianten ‘dolce’ (50 dagen gerijpt) en de robuuste ‘piccante’ (80 dagen gerijpt) hebben een unieke, rijke smaak en vele toepassingsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan gebruik op pizza en pasta, in sauzen, soepen en risotto en natuurlijk als dessertkaas. Gorgonzola is een veelzijdige kaas… met een grote G!
Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.