Wie voorjaar zegt, zegt graskaas! De koeien gaan de wei weer in om te genieten van het eerste verse malse gras. Kaasliefhebbers kijken ieder jaar reikhalzend uit naar dit moment, want dit is de tijd dat de heerlijke volle en romige graskaas weer op de markt komt!
Benieuwd naar wat graskaas precies is en waar en wanneer je het kunt kopen? Lees snel verder. Ook geven we je tips voor heerlijke recepten met graskaas!
Graskaas – vroeger meikaas genoemd – is gemaakt van melk van koeien die na de winter voor het eerst de wei ingaan. Doordat ze in het voorjaar weer voor het eerst vers gras eten, geeft dit een heerlijk volle en romige smaak aan de kaas die liefhebbers een ware traktatie vinden.
Het voer van de koeien is zeer bepalend voor de smaak van kaas. Omdat de koeien in het voorjaar vers en doorgewinterd gras kunnen grazen, geeft dit graskaas een andere smaak dan kaas van koeien die binnen staan en alleen kuilgras, voederbiet of ruwvoer te eten krijgen.
Graskaas is jonge kaas en heeft hiermee een korte rijpingstijd van 4 tot 6 weken. Het unieke van graskaas is dat het een eigen volle en romige smaak heeft door het frisse voorjaarsgras. Vandaar ook de naam graskaas. Ook kan graskaas slechts een aantal weken in het voorjaar gemaakt worden, waardoor de kaas wordt gezien als een echte delicatesse.
Graskaas is een fijn cadeautje van de natuur. Als je graag in de keuken staat, is dit product niet te missen. De smeuïge graskaas geeft net dat extraatje aan een gerecht.
Graskaas is breed toepasbaar in recepten. Zo gebruiken mensen het veelal in quiches, pasta’s, salades, dips, als vulling in groenten of gewoon lekker Hollands op een boterham. Probeer bijvoorbeeld eens een salade met veldsla, druiven en de Noord-Hollandse graskaas uit Lutjewinkel. Maar ook op een kaasplank met een goed glas wijn misstaat deze boerenkaas niet!
Ga jij graskaas proberen dit jaar?
Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.