Op een verjaardag van vrienden, de vrijdagmiddagborrel of gewoon lekker zonder reden: een kaasplank is al-tijd een goed idee. En dan natuurlijk met name een Italiaanse kaasplank. Hoe je de perfecte kaasplank maakt? Met Parmigiano Reggiano® natuurlijk! We nemen je mee in de wereld van deze heerlijke kaas en hoe je een echte Italiaanse kaasplank maakt.
Ga snel naar:
Parmigiano Reggiano is een smaakvolle kaas uit Italië en wordt alleen maar geproduceerd in de provincies Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna en Mantua. Deze kaas draagt dan ook het DOP-keurmerk, de Italiaanse variant van het Nederlandse BOB-keurmerk. DOP betekent ‘Denominazione di Origine Protetta’, wat in dit geval inhoudt dat deze kaas alleen geproduceerd en verwerkt mag worden in de aangewezen provincies en hier ook streng op wordt toegezien. Hierdoor blijft de kwaliteit van Parmigiano Reggiano gewaarborgd! Lees meer over de historie, smaak en het gebruik van Parmigiano Reggiano in dit blog.
Wist je dat de rijpingstijd van Parmigiano Reggiano minimaal 12 maanden is? Hiermee heeft deze kaas de langste rijpingstijd van alle BOB-kazen. Vanaf dit punt wordt gekeken of de kaas goed is zo of nog langer moet rijpen tot 24, 36, 40 of zelfs nóg meer maanden!
En dan nu over naar het echte werk: een kaasplank die jouw gezelschap omver blaast! We geven je twee voorbeelden van kaasplanken met Parmigiano Reggiano kazen om je te inspireren. De combinaties van deze kazen met de lekkernijen eromheen zijn verrukkelijk, maar je bent natuurlijk vrij om erbij te leggen wat jij het lekkerst vindt. Het is jouw (kaas)feestje!
Er zijn allerlei soorten mensen in de keuken die elk weer geschikt zijn voor een ander doel. Zo zijn er messen perfect voor het snijden van vlees, pizza of het fileren van vis. Het zal je niet verbazen dat er dus ook een speciaal mes is voor kaast, oftewel: een echt kaasmes. Hier in Nederland zijn we gewend om een kaasschaaf te gebruiken als we kaas eten. Maar de echte Italianen weten geeneens van het bestaan van een kaasschaaf af. Zij gebruiken een amandelvormig mes waarmee je een stuk Parmigiano Reggiano in stukjes kunt breken.
Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.