Kaas uit België? Passendale kaas! Dit is een iconische kaas die niet machinaal is uitgewrongen, maar op een ambachtelijke manier is uitgelekt. En dat proef je! Hoe deze kaas smaakt? En wat haar geschiedenis is? Dat lees je hieronder!
Passendale kaas komt uit het dorpje Passendale in West-Vlaanderen. Van oorsprong is België niet echt een land van kaasmakers. In de afgelopen eeuw is de ontwikkeling van Belgische kazen toch snel gegaan. Ze hebben inmiddels meer dan 300 soorten op de plank liggen. Dat is ook niet gek als je bedenkt dat dit bijzondere land ingesloten ligt tussen de twee toonaangevende ‘kaasnaties’ Nederland en Frankrijk.
Het verhaal van de iconische kaasmakerij in Passendale, begon na de Eerste Wereldoorlog. De familie Donck keerde huiswaarts na een verblijf in Normandië, waar zij geïntroduceerd waren in de wondere wereld van kaas. Dat vonden zij zo bijzonder, dat zij in 1932 hun eigen kaasmakerij begonnen in het Belgische Passendale.
Pas in 1978 kreeg de Passendale kaas die wij nu kennen vorm. Letterlijk vorm, want als er iets aan deze ambachtelijke kaas herkenbaar is, dan is het wel de bolle vorm en de markante fijngaterige structuur.
Anders dan de meeste kazen, wordt de Passendale niet geperst. De wrongel wordt opgehangen in een linnen doek en lekt langzaam uit. Het is een tijdrovend proces, maar essentieel voor de smaak en structuur. Het maakt elke bol uniek van vorm, doordat de zwaartekracht hier zijn werk doet.
Het duurt 24 uur voordat de bollen voldoende zijn uitgelekt. Vergeleken met andere kazen is dat lang. Dat komt doordat de meeste harde kazen door middel van een computergestuurd machinaal proces worden geperst. Juist doordat Passendale dat niet doet, bewaken zij het unieke karakter en de bijzondere smaak van deze iconische kaas. Zoals kaasmeester Hans zelf zegt: “Je moet de tijd z’n tijd laten, je kan dat niet forceren”.
Als je Passendale eet, voel je meteen het romige mondgevoel en de boterzachte smaak met subtiele nuances van paddenstoelen en kruiden. In België eten ze Passendale kaas graag op brood. De vorm leent zich dan ook uitstekend voor het snijden van plakjes – of ‘sneetjes’ – zoals ze in Vlaanderen zeggen. Passendale is een inspiratiebron geweest voor vele Belgische kaasmakers, maar de kaas is nooit geëvenaard.
De kaas smaakt dus heel goed op brood, maar is daarnaast ook heerlijk door salades of gesmolten in een gratin. Ook op een kaasplateau komt de kaas goed tot zijn recht! Bijvoorbeeld met een fris amberkleurig Belgisch biertje erbij.
Inmiddels is de Passendale-familie uitgebreid naar meerdere varianten:
Welke soort Passendale ga jij als eerste proberen?
Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.